Мінʼюст підготував законопроєкт про запровадження пробаційного нагляду як альтернативи увʼязненню

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Мінʼюст підготував законопроєкт про запровадження пробаційного нагляду як альтернативи увʼязненню

Pikist

Міністерство юстиції підготувало законопроєкт про запровадження в Україні пробаційного нагляду як альтернативного виду покарання.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

Під пробаційним наглядом мається на увазі покарання, коли людина замість того, щоб потрапити у в’язницю, потрапляє під контроль органа пробації. Вона має певні обов’язки — наприклад, влаштуватися на роботу, пройти лікування, пройти навчання. Іноді за її пересуванням може стежити електронний моніторинг.

«Передбачається, що пробація застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу вона розрахована на ті випадки, де наразі суд у якості покарання призначає обмеження волі або арешт. Ця категорія — нетяжкі злочини. Пробацією ми не замінюватимемо позбавлення волі. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи або штраф», — пояснив заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

У Мінʼюсті сподіваються, що в першу чергу, застосування пробаційного нагляду дозволить врахувати індивідуальні ризики кожної конкретної особи, в результаті — зробить покарання більш ефективним. Крім того, дозволить скоротити витрати на пенітенціарну систему.

За словами заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, один увʼязнений «коштує» державі понад 10 тисяч гривень на місяць. «Якщо ж говорити про пробацію, то це в десять разів менші витрати — усього 900 гривень на місяць за одного пробаціонера, так як держава працює з ним на волі, а не витрачає кошти на його утримання, харчування, комунальні послуги тощо», — наголосила Висоцька.

У міністерстві зазначили, що з початку 2020 року через систему апробації пройшло 105 тисяч правопорушників, 58 тисяч перебуває на обліку органів пробації на даний час.