З дна Дніпра дістали гарматний лафет часів козацтва. Це перша така знахідка в Україні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
З дна Дніпра дістали гарматний лафет часів козацтва. Це перша така знахідка в Україні

Національний заповідник Хортиця

Археологи знайшли на дні річки Дніпро у Запоріжжі гарматний лафет часів козацтва. Схожі знахідки не відомі у межах України. Про це повідомили у національному заповіднику «Хортиця».

Працівник заповідника Валерій Нефьодов розповів у коментарі Укрінформу, що попередньо лафет датують останньою чвертю XVII — початком XVIII століття. За його словами, одиниці схожих лафетів зберігаються в деяких музеях світу.

Знахідку виявили на глибині 9,8 метра трохи нижче Хортиці. Археологи спочатку подумали, що знайшли стародавній корабель чи інший плавзасіб. У заповіднику розповідають, що лафет добре зберігся, бо був занурений у мул.

Довжина лафета близько 4,4 м, ширина — 2,3 м, а вага становить понад 1,2 тонни. Колеса з нього, припускають, зняли ще у XVIII столітті. Сам лафет виготовлений із дубу та окований залізом. У заповіднику зазначають, що він загальноєвропейської конструкції, але де саме виготовлений — поки не знають.

«Гармата великого калібру, яка використовувалась для штурму міст, фортеці, укріплень того часу. Калібр 24—32 фути. Це польова гармата. Гармата мала надзвичайну артилерійську цінність», — розповів Нефьодов, наголосивши, що гармати такого розміру стріляли на відстань до семи кілометрів.