Бібліотека Кембриджу повідомила про крадіжку рукописів Дарвіна. Їх і так вже шукають 20 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Бібліотека Кембриджу повідомила про крадіжку рукописів Дарвіна. Їх і так вже шукають 20 років

Cambridge University Press

Бібліотека Кембриджського університету просить допомогти знайти зниклі дві записні книжки Чарльза Дарвіна. Одна з них містить знаменитий малюнок 1837 року «Древо життя» — приблизна схема еволюційного розвитку живих істот. Під час ретельної перевірки експерти дійшли висновку, що втрачені в 2001 році рукописи, швидше за все, вкрадені.

Про це йдеться на сайті університету.

Ще з 2000 року персонал бібліотеки вважав, що записні книжки Дарвіна, які не змогли знайти, прибрали не в той розділ архіву. Тоді обидві книжки вилучили з архіву для фотографування, після чого виявилося, що «невелику синю коробку із записами не повернули на місце».

BBC уточнює, що самі блокноти невеликі, їх зберігали у зробленій на замовлення синій коробці. Також відомо, що бібліотека Кембриджського університету величезна за розмірами — містить понад 200 км стелажів, на яких зберігається понад 10 мільйонів карт, рукописів та інших обʼєктів.

На початку цього року директор бібліотеки Джессіка Гарднер влаштувала новий пошук. Фахівці прочесали окремі зони складських приміщень бібліотеки. Вони перевірили 189 ящиків з книгами, малюнками і листами Дарвіна. Але записників, як і раніше, немає.

«Ці записники, ймовірно, вкрали», — резюмувала Гарднер.

Про крадіжку повідомили поліції Кембриджу, а зниклі записники внесли до національного реєстру втрачених творів мистецтва. Також книжки внесли в базу даних вкрадених творів мистецтва Інтерполу — Psyche.

«Ми не перестанемо шукати. Але на повний огляд полиць і складських приміщень буде потрібно ще пʼять років», — додала Гарднер.

Тим часом бібліотека просить громадськість про допомогу: «Ми звертаємося до представників громадськості, колишніх співробітників, дослідників, до усіх, у кого може бути інформація, що проливає світло на цю крадіжку».

«Древо життя»

У липні 1837 року 28-річний англійський науковець Чарльз Дарвін повернувся з Галапагоських островів і працював над науковими ідеями. Тоді він у верхній частині свого шкіряного блокнота написав «Я думаю». Потім він намалював тонке дерево.

Cambridge University Press

«Ці записники насправді є спробою Дарвіна задати собі питання про те, звідки беруться види, яке їхнє походження?» — пояснив професор історії та філософії науки Кембриджського університету Джим Секорд.

Понад 20 років потому — 24 листопада 1859 року — Дарвін опублікував більш розгорнуте древо життя в книзі «Походження видів».

«Коли дивишся на ці записники, це майже як перебуваєш в голові у Дарвіна. Це начерки різного роду інформації, яку він записує. Ви відчуваєте, як він працює над цими ідеями», — додав Секорд.

Попри те що записники оцифровані, професор каже, що скановані зображення ніколи не зможуть замінити оригінальний рукопис.