Уряд скасував підвищення зарплат вчителям, заплановане на наступний рік. Рішення пояснили відсутністю грошей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уряд скасував підвищення зарплат вчителям, заплановане на наступний рік. Рішення пояснили відсутністю грошей

Roman Mager / Unsplash

Уряд Дениса Шмигаля скасував підвищення зарплат для вчителів, викладачів і наукових співробітників, заплановане на 2021 рік. Своє рішення міністри мотивували відсутністю джерел фінансування.

Відповідно до постанови Кабміну, підвищення зарплат, передбачене ще урядом Володимира Гройсмана в 2019 році, відстроковується на один рік. Таким чином, збільшення окладів розпочнеться з 2022 року.

За попередньою постановою Гройсмана, з 2021 року зарплата освітян мала складати щонайменше три прожиткових мінімуми, тобто понад шість тисяч гривень. З 2022 року розмір окладу мав збільшитися до трьох з половиною мінімумів, а з 2023 — чотирьох.

Уряд Шмигаля не лише відтермінував постанову Гройсмана на один рік, а й вилучив з неї пункт про майбутнє підвищення зарплат освітян до чотирьох прожиткових мінімумів.

У пояснювальній записці до проєкту постанови уряд Шмигаля ще в жовтні зазначав, що рішення ухвалюється «у зв’язку з відсутністю неінфляційних джерел фінансування». Міністри вважають, що можливість реалізувати постанову уряду Гройсмана про підвищення зарплат з’явиться лише з 2022 року.