СБУ викрила схему «зливу» конфіденційної інформації з відомчих баз. До неї причетні співробітники податкової та митної служб

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
СБУ викрила схему «зливу» конфіденційної інформації з відомчих баз. До неї причетні співробітники податкової та митної служб

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Посадовців Державної податкової служби, митниці та співробітників банківської установи викрили на несанкціонованому копіюванні та збуті інформації з обмеженим доступом.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними спецслужби, посадовці служб організували цей механізм із використанням чат-ботів, інтернет-ресурсів та Telegram-каналів, використовуючи вразливості у відомчих базах даних.

Спільники систематично «зливали» конфіденційну інформацію про фінансово-господарську діяльність юридичних осіб, експортно-імпортні операції підприємців тощо.

Під час обшуків в офісах та місцях проживання фігурантів правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі зі скопійованою інформацією, банківські картки та інші докази.

Наразі вирішується питання про вручення фігурантам повідомлень про підозри у вчиненні злочинів, передбачених статтями 361—2 та 362 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії.

  • У липні СБУ викрила податкову схему, яка завдавала державі шкоди на 2 мільярди гривень щомісяця. Схема полягала у формуванні сум податкових кредитів за ПДВ для субʼєктів господарювання.
  • У вересні розкрили схему розмитнення автомобілів на Львівській митниці. Її організували службовці митного поста «Городок» Галицької митниці та працівники митно-брокерських структур. Через них держава втратила 94 мільйони гривень. Згодом таку ж схему виявили на Поліській митниці. Збитки держави перевищили 100 млн гривень.