Міністр юстиції Малюська: В Україні зʼявиться рейтинг вʼязниць і СІЗО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр юстиції Малюська: В Україні зʼявиться рейтинг вʼязниць і СІЗО

Facebook / Denis Malyuska

В Україні запроваджують рейтинги вʼязниць і СІЗО, які міститимуть оцінку їхньої ефективності. Про це міністр юстиції Денис Малюська написав у Facebook.

Систему розробили в Міністерстві разом із канадськими партнерами з проєкту SURGe. Цей інструмент допоможе відстежувати прогрес у вʼязницях і СІЗО у таких сферах діяльності: фінанси, кадри, безпека, соціально-виховна робота, умови утримання, права людини, охорона здоровʼя.

Малюська пояснив, що чинний підхід до управління вʼязницями не системний, він працює за принципом реагування — «коли щось трапляється». Через це постійно ухвалюють епізодичні рішення замість регулярних, які засновані на чітких показниках.

Ця нова система дозволить отримати повне уявлення про стан вʼязниць і СІЗО, визначити пріоритетні напрями діяльності для працівників цих установ й ухвалити ряд рішень — кадрових та фінансових.

«Кінцева мета — домогтися, щоб установи виконання покарань краще досягали їхньої головної мети — робити суспільство безпечнішим», — наголосив Малюська.

Зазначимо, що 22 квітня Кабінет міністрів підтримав упровадження платних камер підвищеного комфорту. До того ж Міністерство юстиції вирішило продавати подарункові сертифікати у платні камери СІЗО. Сертифікат можна придбати онлайн, він діятиме 6 місяців. Мін’юст обіцяє «клієнтам» цілодобову охорону та триразове харчування.