У МОЗ назвали фейком історію про смерть хворого на COVID-19, який віддав кисень синові

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов стверджує, що інформація про смерть хворого на COVID-19 у Білій Церкві, який віддав свій кисень сину й помер, не відповідає дійсності. Про це він заявив на брифінгу.

«Кілька днів тому було повідомлення одного з волонтерів у соцмережах, що нібито у 3-й міській лікарні Білої Церкви перебували батько та син, хворі на COVID-19. І батько у зв’язку з тим, що немає кисню, віддав його сину, а сам помер. Ми перевірили: починаючи з 1 листопада, навіть не було такого випадку, щоб батько і син були в лікарні й батько помер. Але всі ЗМІ, не перевіривши цю історію, просто її передрукували», — розповів Степанов.

Міністр визнав, що у медичній сфері є проблеми, але наголосив, що така історія, про яку написали у соцмережі, наразі неможлива.

Про що йдеться?

17 листопада волонтерка Дана Ярова повідомила у Facebook, що у Білій Церкві в лікарні № 3 кисень подають кожному пацієнту лише на 15 хвилин на день. За її словами, один з хворих віддав свій кисень синові, а сам помер.

«У мого знайомого в районному центрі батько і син потрапили в лікарню. 15 хвилин на добу їм давали кисень. Так ось батько відмовився від своїх 15 хвилин в день на користь сина. Батько помер, сина продовжують лікувати», — розповідала вона.

Допис поширили 5,8 тисячі читачів, а інформацію передрукувала низка видань. Через два дні волонтерка написала, що інформацію не змогла підтвердити. «На жаль, ні підтвердити, ні спростувати, давали чоловікові кисень чи ні, відмовився він від нього чи ні, помер він від відсутності кисню або з іншої причини — я не можу», — визнала вона.

Головна лікарка медзакладу Тетяна Дідик у коментарі «Громадському» спростовувала поширену волонтеркою інформацію. «У нас не було такої історії. У нас достатньо кисню в лікарні. Ми зараз забезпечені повністю», — стверджувала вона.