Борги по зарплаті, відсутність замовлень та стратегії. Ексголова Держкосмосу розповів про стан підприємств галузі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Борги по зарплаті, відсутність замовлень та стратегії. Ексголова Держкосмосу розповів про стан підприємств галузі

Facebook / Vladimir Usov

Колишній голова Державного космічного агентства Володимир Усов заявив, що більшість підприємств космічної галузі перебувають у тяжкому економічному стані.

Про це він розповів у інтервʼю «Бабелю».

Найсерйозніші проблеми, за словами Усова, у «Південмашу». «Борги із зарплати, величезні відрахування за земельним податком, кредиторська заборгованість перед Міністерством фінансів. Заводу потрібно підтримувати дорогу інфраструктуру — при цьому завантажити порожні цехи «Південмашу» неможливо», — пояснив ексдиректор Держкосмосу.

Він пояснив, що «Південмаш» будували з однією метою — «випускати 100 балістичних ракет на рік і грозити знищенням Сполученим Штатам Америки». «Цілі у нас змінилися, час міняти й логіку роботи заводу. Якщо його не корпоратизувати — у «Південмашу» немає жодного шансу вижити», — зазначив Усов.

Стосовно конструкторського бюро «Південне», Усов розповів, що там працюють пʼять тисяч людей, проте бюро майже не отримує замовлень. «Усередині країни замовлень у «Південного» немає. Отримувати зовнішні складно — через те, що Україна підписала угоду про контроль за ракетними технологіями. Так буде і далі», — пояснив ексочільник Держкосмосу.

На його думку, «Південному» потрібно змінити модель роботи. «По-перше, пʼять тисяч співробітників — це надто багато. По-друге, потрібно вирішити, як залучити КБ до проєктів з національної безпеки. «Південне» працює над ракетним комплексом «Грім-2», але його немає в державному оборонному замовленні. Немає й цивільної космічної програми — тут теж немає замовлень. Починаються касові розриви, потрібно позичати гроші», — зазначив Усов.

Також він розповів про ситуацію на харківських підприємствах «Хартрон» та «Комунар». «Хартрон», за словами Усова, корпоратизований ще в 1990-х, де на космос працює одне з підприємств холдингу. «У нього більш як половина виручки — від проєктів ядерної енергетики, тому він ще виживає», — пояснив ексдиректор Держкосмосу.

У «Комунара», на думку Усова, ситуація «зовсім плачевна» через проблеми у єдиного замовника підприємства — «Мотор Січі». «Ще «Комунар» випускає газові лічильники. Рівень технологічності проєктів відчутно впав. Якщо ми не переорієнтуємо підприємство, не знайдемо для нього нові ринки — ми його втратимо», — поскаржився Усов.

  • Володимира Усова призначили на посаду голови Державного космічного агентства 24 січня 2020 року. Через пʼять місяців після призначення нардепи з різних фракцій збирали підписи з проханням до Кабміну звільнити Усова. Вони звинувачували голову Держкосмосу у відсутності стратегії розвитку підприємства та будь-яких досягнень у роботі, а також у можливій причетності до корупційних схем.
  • 17 листопада Кабмін звільнив Усова з посади голови Держкосмосу.