У ДБР заявили, що справу щодо Революції гідності порушили за рішенням суду. А повістки на допит її учасникам скасували через коронавірус

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У ДБР заявили, що справу щодо Революції гідності порушили за рішенням суду. А повістки на допит її учасникам скасували через коронавірус

Малолєтка Євген / УНІАН

У Державному бюро розслідувань заявили, що справу про «злочини під час масових протестів 2013—2014 років» порушили через рішення суду.

Про це пише пресслужба ДБР.

«Повідомляємо, кримінальне провадження за статтею 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) зареєстроване Офісом генерального прокурора на виконання рішення суду. Досудове розслідування, відповідно до статті 214 КПК України, доручено Державному бюро розслідувань», — йдеться в повідомленні.

Водночас повістки на допит учасникам Євромайдану надіслали, щоб «забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування». Однак ці повістки скасували ще два тижні тому через поширення коронавірусу.

У ДБР спростовують і наявність політичних мотивів у викликах учасників Євромайдану на допит.

«Підтвердженням маніпуляцій щодо приурочення вказаних викликів до Дня Гідності та Свободи є те, що допити скасовані ще два тижні тому, але свідки про факт викликів заявляють лише тепер», — зазначають у відомстві.

  • 19 листопада спікер Верховної Ради VIII скликання Андрій Парубій заявив, що його викликали на допит у Державне бюро розслідувань (ДБР) для надання свідчень у рамках розслідування злочинів за часів Революції гідності (2013—2014 роки).
  • Перед цим шеф-редакторка видання «Лівий берег» Соня Кошкіна повідомила в Telegram, що ДБР викликало на допит Парубія, Петра Порошенка, ексголову РНБО Олександра Турчинова, мера Києва Віталія Кличка, екснардепа Сергія Пашинського, колишнього премʼєр-міністра Арсенія Яценюка й ексдепутатку Тетяну Чорновол. Їх викликали нібито у справі «про державний переворот», яку порушили за заявою нардепа від ОПзЖ Рената Кузьміна.
  • 3 листопада ДБР викликало на допит у справах Євромайдану Олександра Турчинова.