Справа Реал Банку: НАБУ передало до суду обвинувальний акт стосовно одного з фігурантів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Справа Реал Банку: НАБУ передало до суду обвинувальний акт стосовно одного з фігурантів

National Bank Of Ukraine / Flickr

Національне антикорупційне бюро передало до суду обвинувальний акт щодо одного з фігурантів справи про розкрадання кредиту Нацбанку у майже 800 мільйонів гривень, наданого Реал Банку.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Ідеться про директора однієї з компаній. Слідство встановило, що у вересні 2013 року Реал Банк надав кредити низці комерційних компаній, підконтрольних злочинній організації, до якої входив підозрюваний, а також експрезидент Віктор Янукович. Через ланцюг фірм із ознаками фіктивності отримані кошти перевели на рахунки інших двох компаній, однією з яких була компанія підозрюваного. Далі ця компанія розмістила ці кошти під виглядом власних на строковий депозит у тому ж Реал Банку, однак із правом дострокового припинення договору.

За місяць потому, у жовтні 2013 року, керівництво банку склало неправдиву заяву про дострокове розірвання депозитного договору й подальше вилучення коштів. Цю заяву підписав підозрюваний — як директор компанії. Створена ситуація стала формальною підставою для звернення Реал Банку за підтримкою до Національного банку, який надав йому стабілізаційні кредити на загальну суму близько 800 мільйонів гривень під заставу майна, вартість якого, як згодом встановило слідство, завищили всемеро.

Отримані від НБУ кошти керівництво Реал Банку у змові з іншими учасниками злочинної організації вивели через низку фіктивних компаній та легалізували, зокрема й за участі компаній-нерезидентів, і вивели в готівку.

Розслідування наведених фактів НАБУ та САП розпочали наприкінці листопада 2019 року. Уже за два місяці потому правоохоронці встановили місцезнаходження та затримали директора компанії. У січні 2020 року Вищий антикорупційний суд заарештував його.

  • У березні 2019 року повідомлялося, що Генеральна прокуратура завершила розслідування проти олігарха-втікача Сергія Курченка. Його звинувачували у заволодінні понад 17 млрд гривень. Серед них — майже 800 млн гривень кредиту для Реал Банку.
  • Увечері 12 червня Національне антикорупційне бюро затримало «праву руку» ексміністра Миколи Злочевського — чоловік пропонував директору НАБУ й очільнику САП хабар у $6 мільйонів. Гроші пропонували за закриття справи про причетність Злочевського до заволодінняю коштами кредиту НБУ, наданого Реал Банку.