ШВЛ, аеропорти і ракетно-космічний комплекс. Кабмін затвердив 103 пріоритетні інвестпроєкти до 2023 року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні затвердив 103 пріоритетні інвестпроєкти для України на період до 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну, а нардеп Олексій Гончаренко, який був присутній на засіданні, опублікував перелік проєктів. При цьому уряд затвердив перелік з триденним доопрацюванням — його опублікують пізніше.

Згідно з переліком, зі 103 проєктів 4 будуть повністю профінансовані за рахунок держбюджету. 43 проєкти частково профінансують за рахунок державного та/або місцевого бюджету.

Серед пріоритетних інвестпроєктів — організація виробництва апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів у Києві, будівництво сміттєсортувальної лінії в Дрогобичі (Львівська область), розширення міжнародного пункту пропуску «Ягодин» (за рахунок держбюджету), а також будівництво сміттєспалювальних заводів у Краматорську і Маріуполі.

Крім цього, пріоритетними є проєкти по концесії 7 залізничних вокзалів, проєкт із закупівлі вантажних електровозів, пʼять проєктів у сфері морського і річкового транспорту (в тому числі порти), проєкт з розвитку мережі сільських відділень «Укрпошти» і проєкти розвитку 14 аеропортів в Одесі, Сумах, Вінниці, Полтаві, Житомирі та інших містах.

Одним із пріоритетних інвестиційних проєктів є і створення дата-центру на потужностях держпідприємства «Енергоатом». Планується реалізація низки оборонних і космічних проєктів — будівництво ракетно-космічного комплексу повітряного старту, виробництво інфрачервоної головки самонаведення для керованих авіаракет (за рахунок держбюджету), а також модернізація сімейства літаків Ан-124-100 і Ан-225.