Депутат СН Мотовиловець сказав, що влада підняла в небо другу «Мрію». У «Антонові» кажуть, що такого літака немає

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:
Депутат СН Мотовиловець сказав, що влада підняла в небо другу «Мрію». У «Антонові» кажуть, що такого літака немає

Alexander Gorlin / Flickr

В інтервʼю «Бабелю» депутат від «Слуги народу» Андрій Мотовиловець заявив, що в квітні 2020 року для перевезення з Китаю вантажу компанії «Епіцентр» влада підняла в повітря ще один літак АН-225 «Мрія». До цього, за словами депутата, літак ніколи не літав. Насправді це не так — в Україні є тільки одна «Мрія», другий екземпляр багато років стоїть недобудований.

Про політ другої «Мрії» Мотовиловець розповів, відповідаючи на запитання про бізнес-вантаж «Епіцентру». У перші місяці пандемії з Китаю в Україну його доставила «Мрія», яку президент Володимир Зеленський зустрів особисто. Ось ця частина інтервʼю.

В кінці квітня також виникла історія з літаком «Мрія». Говорили, що там гуманітарний вантаж, його поїхав зустрічати особисто президент, а насправді частина вантажу виявилася комерційною і для «Епіцентру»...

Чим там зумовлена поява Зеленського? У нас є два літаки «Мрія» — один, який зараз постійно літає, другий, який завжди стояв. І замовлення «Епіцентру» дозволило підняти «Мрію» номер два і полетіти в Китай. На підтвердження того, що у нас є авіабудування і найбільший літак — символ України.

Щоб уточнити цю інформацію, «Бабель» звернувся до виробника «Мрії» — держпідприємства «Антонов». Там нам повідомили, що в Україні є тільки один літаючий екземпляр літака.

«Але на підприємстві збереглися агрегати для побудови другого екземпляра: фюзеляжу, консолі крила, хвостового оперення. У свій час активно обговорювалася можливість його добудови, але проєкт так і не був реалізований», — пояснили там.

У квітні 2020 року, коли Володимир Зеленський зустрічав вантаж «Епіцентру» в Гостомелі, президент «Антонова» Олександр Донець заявив, що добудовувати другий літак компанія не буде — він себе не окупить. У 2012 році, коли Україна співпрацювала з Росією, цей проєкт оцінювали в 460 мільйонів доларів. Тепер, у разі його реалізації, сума значно зросте.

Під час інтервʼю ми не запитали Андрія Мотовиловця, як недобудований літак міг літати в Китай, але поставили це запитання пізніше. Депутат відповів, що помилився — влада підняла в повітря єдину «Мрію», яка літала і раніше.