Азербайджан добудував Трансадріатичний газопровід та готовий до поставок в Європу. Ця труба — головний конкурент «Газпрому»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Трансадріатичний газопровід після 4,5 року повністю добудований та готовий до комерційних поставок газу з Азербайджану до Європи.

Про це повідомляється на сайті проєкту.

«Ці проєкти вперше змінять енергетичну карту Каспійського регіону, зʼєднавши його газові запаси з Європою. Тепер, після завершення останньої частини Південного газового коридору, ця величезна експортна система повністю інтегрована і готова до поставок газу в Європу. Це дозволить нам до кінця цього року почати поставки першого газу з Азербайджану до Європи і тим самим досягти головної мети, заявленої з початку реалізації проєкту», — зазначають у компанії British Petroleum, яка була одним із інвесторів.

Трансадріатичний газопровід будував консорціум із шести компаній: британська ВР (20%), азербайджанська SOCAR (20%), італійська Snam (20%), бельгійська Fluxys (19%), іспанська Enagas (16%), швейцарська Swis Axpo (5%).

Wikimedia

Сам газопровід має протяжність 878 кілометрів і з’єднує турецько-грецький кордон, де стикується з Трансанатолійським газопроводом, та південь Італії. Очікується, що за допомогою цього газопроводу до Європи транспортуватимуть щорічно близько 10 мільярдів кубометрів газу. Це допоможе європейцям руйнувати монополію російського «Газпрому» на поставках газу.