У Перу у відставку пішов тимчасовий президент. Конгрес не зміг обрати нового очільника держави

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тимчасовий президент Перу Мануель Меріно де Лама, який прийняв присягу всього шість днів тому (10 листопада), оголосив про відставку на тлі протестів в країні і загибелі двох демонстрантів.

Про це пишуть AFP і El Comercio.

Меріно де Лама замінив на посаді Мартіна Віскарру, якого звинуватили в корупції. Йдеться про допомогу співакові Річарду Свінгу у його кримінальній справі. Парламент Перу 9 листопада більшістю голосів відсторонив Віскарру з посади президента після звинувачень і владу автоматично отримав спікер парламенту Меріно де Лама.

У країні почалася політична криза. Прихильники Віскарри вийшли на вулиці по всій країні, протестуючи проти імпічменту. У Лімі та інших містах протести переросли у зіткнення із силовиками. У результаті двоє демонстрантів загинули, а поліцію звинуватили у надмірній жорстокості. 13 міністрів Кабміну після цього склали повноваження і відмовилися працювати з Меріно де Лама.

У зверненні до нації тимчасовий президент закликав людей до єдності і заявив, що для запобігання «вакууму влади» 18 міністрів, яким він присягнув, залишаться на своїх постах, хоча майже всі вони подали у відставку після придушення протестів 14 листопада.

Проти Меріно де Лама виступали як протестувальники, так і місцева влада. Багато політиків розцінили його прихід як «прихований переворот». Місцева влада вимагає створити перехідний уряд, але Конгрес на засіданні 15 листопада не зміг узгодити нового очільника держави. Країна поки без президента.

18 листопада Конституційний суд Перу розгляне питання законності імпічменту Віскарри.