На півночі Ефіопії йдуть бої з бойовиками. Вони зарубали мачете десятки цивільних

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На півночі Ефіопії, у регіоні Тиграй урядові війська ведуть бої з бойовиками Народного фронту звільнення Тиграю, яких підтримує бунтівний уряд однойменної провінції на чолі з Дебреціоном Гебремікаелем.

Правозахисна організація Amnesty International отримала підтвердження звірств бойовиків проти мирного населення. Зокрема, відомо про десятки вбитих мачете (бойовики економлять набої) і сотні розстріляних.

За даними правозахисників, різанину бойовики влаштували в місті Май-Кадра в ніч на 9 листопада. Amnesty International повідомляє, що їй вдалося перевірити справжність «страшних фотографій і відеозаписів тіл, розкиданих по місту». Свідки розповіли про рани, «завдані гострою зброєю, такою як ножі та мачете».

Отримати повну інформацію про події в Тиграї дуже важко, оскільки в регіоні на тлі бойових дій відключили звʼязок та інтернет.

ЗМІ з посиланням на дані ООН повідомляють, що в сусідній Судан з Тиграю втекли 11 тисяч людей. Кількість внутрішніх біженців становить майже 100 тисяч. Гуманітарні коридори тимчасово закриті.

  • Бої у Тиграї почалися 3 листопада після атак на військових. Багатьох з них розстріляли. Уряд ввів надзвичайний стан, а війська почали наступ. Причиною бойових дій називають конфлікт між премʼєр-міністром Абієм Ахмедом і головою Тиграю Гебремікаелем. Останній кілька років заважає реформам Ахмеда, який родом з народу оромо. Гебремікаель з народу тиграй, представники якого керували країною з 1991 до 2018 року.
  • Гебремікаель спробував влаштувати переворот, за словами центральної влади. Ахмед звинувачував уряд Тиграю у тому, що перед нападом на ефіопських військових його бойовики переодяглися в форму силовиків Еритреї, щоб спровокувати новий конфлікт із цією країною. Ахмед у 2019 році отримав Нобелівську премію миру за зусилля з вирішення прикордонного конфлікту з Еритреєю.