Китай після тижня вагань привітав Байдена з перемогою на виборах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Китай після тижня вагань привітав Байдена з перемогою на виборах

Bloomberg / Contributor / Getty images

Китай привітав обраного президента США Джо Байдена з перемогою на виборах. Про це AFP повідомило у Twitter.

Країна була у переліку держав, що не поспішали з поздоровленнями за підсумками голосування.

«Ми поважаємо вибір американського народу. Ми висловлюємо наші вітання Байдену і пані [обраному віцепрезиденту Камалі] Гарріс», — сказав офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь на брифінгу, цитує AFP Malay Mail.

Зазначимо, що китайський лідер Сі Цзіньпін у 2016 році привітав Трампа вже наступного дня після перемоги. Але цього разу Китай не поспішав реагувати на результати виборів у США. 9 листопада представник МЗС пригадав у своєму виступі заяву Байдена про перемогу, але підкреслив, що Пекін спостерігатиме за дотриманням «закону та процедур у США».

Очікується, що Байден буде більш виваженим та обережним у відносинах з Китаєм і при цьому зберігатиме жорстку позицію. Трамп неодноразово звинувачував Пекін у поширенні коронавірусу та затіяв із ним торгову війну, піднімаючи мита на китайські товари.

  • Нагадаємо, за даними підрахунку голосів The New York Times та The Washington Post, кандидат від Демократичної партії США Джо Байден набрав 290 голосів виборщиків із 270 необхідних. У його конкурента — чинного глави Білого дому Дональда Трампа — залишається 217 голосів. Байдена з перемогою вже привітав президент України Володимир Зеленський. Інавгурація новообраного президента відбудеться 20 січня 2021 року.