Марш незалежності у Варшаві закінчився 40 кримінальними справами і 36 постраждалими поліцейськими

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Марш незалежності у Варшаві, який проходив 11 листопада, закінчився масовими затриманнями, пораненням 36 поліцейських, постраждалими журналістами, псуванням майна та 40 кримінальними справами.

Про це повідомляє телеканал TVN24.

Прессекретар Варшавського поліцейського управління Сільвест Марчак повідомив, що під час заворушень поліцейські провели 270 превентивних затримань, безліч разів вступали у сутички з націоналістами та ультрас, а також були змушені застосовувати газ і гумові кулі. Поліція встановила близько 700 активних учасників заворушень. Затриманими залишаються 36 осіб.

Що стосується кримінальних справ, то в основному вони повʼязані із нападом на поліцію, підпалом, крадіжками і наркотиками. Поліція вже видала понад 260 штрафних санкцій і направила до суду 420 заяв.

Від дій поліції однак постраждало мінімум 15 журналістів та багато учасників маршу, які не проявляли агресію. Точна кількість постраждалих невідома — багато хто не звертався за допомогою у лікарні. Госпіталізували тільки поранених гумовими кулями і тих, хто втратив свідомість під час сутичок. Таких жертв понад 50 осіб.

У поліції коментуючи випадки застосування сили проти журналістів і мирних учасників маршу заявили, що проведуть перевірку, а тим хто постраждав найбільше нададуть фінансову допомогу. У цьому запевнив міністр МВС.

Марчак же додав, що дії поліції були націлені виключно на правопорушників і ультрас, які зʼїхалися з усієї країни. При цьому він визнав, що «в гарячій ситуації» під кийок могли потрапити і невинні.

Прессекретарка мерії Кароліна Галецька заявила, що збитки від заворушень оцінюються у десятки тисяч злотих, але суму ще треба підрахувати. У мерії нагадали, що марш був незаконним і обіцяють притягнути до відповідальності всіх причетних.

Організатор маршу Роберт Бакевич ще до заяв варшавської поліції звинувачував у провокаціях правоохоронців.

  • 11 листопада в столиці Польщі пройшов традиційний марш націоналістів, який також традиційно закінчився сутичками з поліцією та погромами. З урахуванням карантину через коронавірус влада заявила, що масовий захід незаконний. Організатори спочатку заявляли про проведення автопробігу, але більшість учасників вирішила провести звичний піший марш.