Верховний Суд підтвердив законність продажу суднобудівного заводу «Океан»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Верховний Суд підтвердив законність продажу суднобудівного заводу «Океан»

Mezinov Alexey Viktorovich / Wikipedia

Касаційний господарський суд в складі Верховного суду підтвердив законність аукціону з продажу Миколаївського суднобудівного заводу «Океан», який придбав бізнесмен Василь Кацапина.

Про рішення суду повідомляє сайт «Океану».

У січні цього року Кацапина заявляв, що арешт заводу після його продажу на аукціоні за вимогою прокуратури ініціював Ігор Ігнатов, який представляє в Україні інтереси колишнього російського урядовця та члена ради директорів «Газпрома» олігарха Ігоря Юсуфова. Останній був раніше власником «Океану».

«Відбувається спецоперація зі знищення стратегічного підприємства України руками правоохоронної системи», — цитував Кацапину «Інтерфакс».

«Океан» був визнаний банкрутом у 2015 році, у грудні 2018 року підприємство на аукціоні придбав Кацапина. Законність цієї угоди оскаржили ТОВ «Океан-Судоремонт» (кінцевий бенефіціар з червня 2020 року Василь Астіон, раніше – Ігор Ігнатов), компанії «Бельмонт Індастріз Інк» та «Пойзантер Холдінгз ЛТД» (представник — Ігор Ігнатов) , а також первинна профспілкова організація Миколаївського суднобудівного заводу «Океан» (голова і єдиний член Анатолій Нємов).

Господарський суд Миколаївської області в лютому поточного року підтвердив законність аукціону, а Південно-Західний апеляційний господарський суд в серпні зберіг в силі рішення суду першої інстанції. Касаційний господарський суд в складі Верховного суду України вирішив залишити в силі рішення судів попередніх інстанцій.

Новий власник заявляє, що завод під його керівництвом почав відновлювати виробництво та побудував дві баржі для Нідерландів, несучі металоконструкції для мостів у Києві та Станиці Луганській, а зараз бере участь у будівництві мосту в Запоріжжі. Також зазначається, що на «Океані» відремонтували буксири «Очаків», «Ізмаїлець» і «Зюйд».