Режисер «Атлантиди» Васянович відмовився від нагороди Зеленського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Режисер фільму «Атлантида», продюсер Валентин Васянович відмовився від ордену «За заслуги» ІІІ ступеня, який йому 9 листопада присвоїв президент Володимир Зеленський указом № 491/2020.

Про це повідомляє LB.ua з посиланням на заяву Васяновича.

«Я не можу прийняти державну нагороду [...]. Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, які створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці справи стосуються переважно тих продакшенів, які представляли Україну на міжнародній арені. Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує [...], а іншою — відкриває кримінальні провадження і займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність і етика», — заявив режисер.

У своїй заяві Васянович говорить про кримінальне провадження, яке згадувалося у зверненні Держкіно перед другим туром 14-го конкурсу кінопроєктів.

Держкіно просило експертів при оцінці проєктів врахувати факт незакритої справи (за заявами правоохоронних органів) щодо компаній «Трафік філмз», «Лаймове світло», «Артхаус трафік», ГО «Молодість» та інших. Правоохоронці розслідують розтрату держкоштів.

Окрім Васяновича від нагороди відмовилася режисерка фільму «Я і Фелікс» Ірина Цілик.

«Вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади», — написала вона у Facebook.