The Times: Власником «будинку Шерлока Холмса» у Лондоні виявилася донька Назарбаєва

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
The Times: Власником «будинку Шерлока Холмса» у Лондоні виявилася донька Назарбаєва

Chris Jackson - WPA Pool / Getty Images

Власником будинку у Лондоні за адресою Бейкер-Стріт 221б, де згідно творів письменника Артура Конана Дойля жив Шерлок Холмс, виявилася донька першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Дарига.

Про це пише The Times.

У Британії тривалий час ходили чутки щодо власності будинку за всесвітньо відомою адресою. Ще в 2018 ЗМІ почали писати, що ймовірним власником є Дарига Назарбаєва. Тепер же британське видання The Times зазначає, що ця будівля разом з іншою нерухомістю та землею між будинками на Бейкер-Стріт 215 та 237 належали доньці та онуку Назарбаєва — 57-річній Даризі та 35-річному Нуралі Алієву.

За даними організації Global Witness, близько 87 тисяч об’єктів нерухомості в Англії та Уельсі належать офшорним компаніям. Очікується, що уряд Британії нарешті ухвалить закон, який зобов’яже їх розкривати імена бенефіціарів.

Згідно із витоком електронних листів, 90% власності будинку на Бейкер-Стріт 221б належить Даризі Назарбаєвій, а ще 10% - її сину Нуралі Алієву. Формально ж об’єктами нерухомості та землею володіє компанія Farmont Baker Street Limited, яка придбала все це у 2005 році за 140 мільйонів фунтів (185 мільйонів доларів).

Дарига Назарбаєва у 2019-2020 році очолювала Сенат Казахстану. До цього вона була головою комітету Сенату з міжнародних справ, оборони і безпеки та працювала заступницею прем’єр-міністра.