Велика Британія заявила про повне розмінування Фолклендських островів через 38 років після війни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Влада Великої Британії заявила про повне розмінування Фолклендських островів після війни з Аргентиною в 1982 році, яка забрала життя майже тисячі військових з обох сторін.

Про це пише Daily Mail з посиланням на МЗС Сполученого Королівства.

Діяльність з виявлення і знешкодження мін на островах у Південній Атлантиці Лондон відновив у 2009 році. Роботу закінчили на три роки раніше запланованого терміну, виконавши положення Конвенції про заборону протипіхотних мін. До знешкодження мін влада залучала як військових саперів, так і приватну компанію Safelane Global, яка використовувала бульдозери та роботів.

Сапери розчистили близько 128 мінних полів площею у 23 млн квадратних метрів — це приблизно 28 тисяч футбольних полів. Загалом фахівці знешкодили та знищили понад 24 тисяч мін і боєприпасів.

14 листопада на Фолклендах пройде урочиста церемонія. Влада обере з місцевих жителів одного щасливчика, який символічно підірве останні 20 протитанкових мін.

  • У 1982 році між Аргентиною і Великою Британією спалахнула 10-тижнева війна. Аргентинські війська захопили спірні Фолклендські острови і змогли придушити опір британського гарнізону у столиці Порт-Стенлі. У відповідь Маргарет Тетчер відправила експедиційні сили флоту і десант. Велика Британія змогла повернути острови. Аргентина у війні втратила 649 військових, британці — 255.