ВМС Франції отримали новий атомний підводний човен типу Barracuda. Ним замінять застарілі Rubis

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військово-морські сили Франції прийняли до складу новий багатоцільовий атомний підводний човен типу Barracuda. Субмарина отримала назву S 635 Suffren.

Як повідомляє Міністерство оборони Франції, церемонія передачі човна відбулася 6 листопада в Тулоні. Під час церемонії було підписано акт прийому. Човен військовим передала компанія Naval Group, яка будувала його з 2007 року.

Субмарина має довжину в 99,5 м і завширшки 8,8 м. Підводна водотоннажність човна — 5,3 тисячі тонн. Підводний човен оснащений атомним реактором K15 потужністю 150 МВт і здатен розвивати швидкість до 25 вузлів (46 км/ч). На озброєнні у човна торпеди калібру 533 мм, ракети і мінні загородження. Крім цього, човен має спеціальний мобільний контейнер, в якому можна розміщувати озброєння і обладнання, а також 12 десантників сил спецоперацій.

Всього флот очікує шість човнів типу Barracuda (Duguay-Trouin, Tourville, De Grasse, Rubis, Casabianca). Пʼять з них знаходяться на різних стадіях будівництва, їх очікують в період з 2022 по 2030 рік. Ці човни повинні замінити шість застарілих атомних субмарин типу Rubis, які стоять на озброєнні з 1983 року. Нові Barracuda будуть стояти на озброєнні щонайменше до 2060 року.