Помер сатирик Михайло Жванецький

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Помер сатирик Михайло Жванецький

Прилепа Олександр / УНІАН

У Росії на 87-му році життя помер письменник-сатирик Михайло Жванецький. Про це його родичі повідомили телеканалу «Дождь».

8 жовтня 2020 року він повідомив, що більше не займатиметься концертною діяльністю.

Жванецький народився в Одесі 6 березня 1934 року. У березні 2020 року йому виповнилося 86 років. Виступати на сцені сатирик почав у 1960-х, називав себе радянським і російським письменником українського походження. Виступи та твори Жванецького вирізнялись так званим «одеським гумором» і дещо алегоричною подачею матеріалу. Для радянських реалій його виступи були політично гострими, а особливо популярним він став у часи перебудови.

Сатирик був художнім керівником Московського театру мініатюр та президентом Всесвітнього клубу одеситів. Окрім цього він почесний громадянин Одеси (у місті є навіть бульвар, названий на його честь), народний артист України, заслужений діяч мистецтв Росії.

Влітку 2015 року Міністерство культури України ініціювало «білий список» (перелік артистів, які підтримують територіальну цілісність країни і виступають проти російської агресії), до якого включили Жванецького.

Путін нагородив сатирика орденом «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня 27 лютого 2019 року.

Після звістки про смерть сатирика, президент України Володимир Зеленський висловив свої співчуття.

«Сьогодні такий гіркий день. Співчуття всім, хто його любив і знав. Я — серед палких шанувальників сили думки Михайла Михайловича. Його сатира стала для багатьох мудрістю», — зазначив він.