Збройний концерн «Калашников» купив колишній заступник міністра транспорту Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній заступник міністра транспорту Росії Алан Лушніков купив контрольний пакет акцій (75% мінус одна акція) збройового концерну «Калашников», який відомий масовим випуском автоматів АК-47 і АК-74.

Про це повідомляють РБК і Reuters.

Лушніков купив частку через фірму під назвою TKH-Invest у заступника міністра оборони Олексія Криворучка, який місяць тому потрапив під санкції Європейського союзу через отруєння опозиційного політика Олексія Навального. Умови угоди жодна зі сторін не розкрила. Відомо, що 25% акцій володіє державна корпорація «Ростех». За даними видання «Комерсант» Лушнікову угода коштувала 1 млрд рублів ($ 12,91 млн).

За даними джерел видання, Криворучко вирішив продати акції ще в червні 2018 року, коли прийшов в Міністерство оборони. Він не хотів виключити афільованість з підприємством, яке виконує замовлення в інтересах Міноборони.

Лушніков заявив, що концерн, крім виробництва стрілецької зброї та безпілотних видів озброєнь, буде також розвивати напрям цивільної продукції, в тому числі виробництво електротранспорту.

Концерн «Калашников» з 2014 року перебуває під санкціями США після анексії Криму і початку війни на Донбасі.