Кравчук: Україна в ТКГ пропонує припинити війну на Донбасі, щоб у 2021 році провести там місцеві вибори

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Кравчук: Україна в ТКГ пропонує припинити війну на Донбасі, щоб у 2021 році провести там місцеві вибори

Марків Михайло / УНІАН

Україна пропонує у «Плані спільних кроків», який підготували для Тристоронньої контактної групи, припинити конфлікт і демілітаризувати окуповані території Донбасу на початку 2021 року, щоб 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори.

Про це заявив глава української делегації у ТКГ Леонід Кравчук Інтерфаксу.

«Перше, що ми пропонуємо зробити, — припинити обовʼязково збройний конфлікт і провести обовʼязково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто всі збройні формування, найманці, озброєння — усе повинно бути виведено з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені. І це потрібно зробити на початку 2021 року», — розповів він.

Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях «нормальну життєдіяльність», щоб 31 березня 2021 року провести місцеві вибори.

Глава делегації України в ТКГ зазначив, що важливо чітко врегулювати питання відповідальності для бойовиків — для цього Рада має ухвалити відповідний законопроєкт, текст якого обговорять у ТКГ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу заявив, що провести місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях можна лише за умови, якщо Україна буде контролювати кордон з Росією. Він наголосив, що вибори мають відбутися відповідно до Конституції України та стандартів ОБСЄ, й за наявності спостерігачів від ОБСЄ.

Нагадаємо, раніше Кравчук окреслив плани зі встановлення миру на Донбасі.

«Перше, що ми зробимо, ми скажемо: припиняємо війну, передача контролю над кордоном, усі виходять, незаконні збройні формування, найманці та інші залишають територію України, і ми війну припиняємо. Далі другий крок — ми проводимо вибори на цих територіях, і на виборах за українським законодавством вибирають легітимну владу. Це дві умови, без яких нічого далі не можна зробити», — пояснив він.

Після цього, зазначив Кравчук, будуть відновлювати економіку та «нормальне життя» на цих територіях.