Глава Фонду держмайна звинуватив нардепа Холодова в тиску. Той підтвердив, що збирає підписи за відставку Сенниченка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко звинуватив народних депутатів від «Слуги народу» Андрія Холодова й Олександра Юрченка в інформаційній атаці на Фонд.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Фонд державного майна перебуває під тиском, і це не навчальна тривога», — заявив Сенниченко.

За його словами, із квітня до Фонду «по 3—6 разів на місяць» почали надходити депутатські запити від Холодова та Юрченка, в яких вони звинувачували ФДМУ у «вигаданих порушеннях» і вимагали надати роз’яснення.

«Невмотивовані звинувачення, викладені в 15 депутатських запитах від Холодова та ще двох від Юрченка, елегантно балансували на грані формальності та безглуздя. І все ж би нічого, якби не потреба згідно з законодавством давати відповіді на ці запити протягом 15 днів. Відповідь на кожен запит — це десятки годин роботи. Таким чином, грошова вартість відповідей на ці запити перевищує будь-яку розумну межу», — наголосив він.

Також Сенниченко заявив, що Холодов та Юрченко «вигадують злочини» для Фонду.

«Доказів нема і навіть самого складу злочину нема, а справи проти Фонду в Єдиному реєстрі досудових розслідувань є. Пан Холодов на пару з паном Юрченком знайшли шлях: доводиться подавати до суду і на підставі судового рішення примушувати НАБУ реєструвати кримінальні провадження в ЄРДР», — пояснив голова ФДМУ.

Також Сенниченко висловив занепокоєння атакою Холодова на приватизаційну реформу, навівши приклад із приватизацією готелю «Дніпро». За його словами, саме Холодов намагався зупинити купівлю готелю, оскільки там нібито були залучені гроші російського походження.

«Розповсюдження ними [Холодовим та Юрченком] неправдивої інформації про діяльність Фонду та прямий тиск на нього в судовій, бюрократичній та медійній площинах — великий удар по інвестиційному іміджу України, що тривалий час розбудовується неабиякими зусиллями вищого політичного керівництва держави», — додав Сенниченко.

Водночас економіст Сергій Фурса та низка ЗМІ повідомили, що у Верховній Раді народні депутати збирають підписи за відставку голови Фонду держмайна. Зокрема, на фото, яке оприлюднив у своєму Facebook Фурса, видно 22 підписи.

Пізніше Холодов у своєму Facebook заявив, що він справді тисне на Сенниченка і збирає підписи нардепів за його відставку, пояснивши це тим, що проти глави Фонду держмайна відкрито шість кримінальних проваджень.

За словами нардепа, ідеться про спробу доведення до штучного банкрутства ДП «Завод «Електроважмаш» у Харкові, про порушення процедур формування переліку обʼєктів приватизації, недекларування майна, незаконне призначення великої кількості заступників і незаконне затвердження протоколу про результати аукціону з продажу готелю «Дніпро».

«Я вважаю, що чиновник із таким багажем не повинен очолювати важливий державний орган. Я вважаю, що він провалив роботу з приватизації, а замість того, щоб визнати це і піти у відставку, він весь час бреше і виправдовується. Жодним розпродажем сільських магазинів і металобрухту, який залишився від старих спиртзаводів, неможливо перекрити збитки, завдані великим стратегічним наукомістким підприємствам, які працювали на міжнародний ринок. Тому так, я на нього тисну. І буду тиснути далі», — додав він.

Окрім цього, Холодов зазначив, що стосовно Сенниченка можуть відкрити сьоме провадження — через заяву Рахункової палати про те, що держбюджет недоотримав 420 мільйонів гривень через дії глави ФДМУ.

  • У липні Національне антикорупційне бюро затримало особу, яка намагалася дати хабаря голові Фонду державного майна Дмитру Сенниченку.