У Новій Зеландії вперше головою МЗС стала жінка-маорі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Новій Зеландії вперше в історії країни Міністерство закордонних справ очолила представниця корінного народу маорі. Головою відомства в уряді Джасінди Ардерн стала 50-річна Наная Махута.

Про це пише CNN.

Махута чотири роки тому була першою жінкою з традиційним татуюванням моко на підборідді, обраною до парламенту. Примітно, що попередній міністр закордонних справ Вінстон Пітерс теж маорі.

Махута вперше була обрана до парламенту в 1996 році та займала посаду міністра розвитку корінного народу. Моко вона отримала у 2016 році під час церемонії. Татуювання містить дані про походження, історію і статус людини.

У Новій Зеландії минулого місяця відбулися парламентські вибори. Лівоцентристська Лейбористська партія премʼєр-міністра Ардерн отримала 64 із 120 місць у парламенті.

У новому парламенті майже половину депутатів становлять жінки, що значно перевищує середній світовий показник (25%). Крім цього, 10% парламентаріїв — представники ЛГБТ, включно із заступником Ардерн Грантом Робертсоном, який є відкритим геєм.