«Євросолідарність» подала до суду на міськраду Одеси через наміри повернути проспект Жукова

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Партія «Європейська солідарність» подала до суду на виконавчий комітет Одеської міськради через спроби повернути старі назви проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі (проспект маршала Жукова і вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії). Розгляд позову розпочнуть вже 16 листопада.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу міської організації партії.

«Спробу повернути попередні радянські назви вважаємо протиправною й безперспективною, оскільки вона суперечить нормам чинного законодавства. Крім того, це прояв передвиборчого популізму, що може дестабілізувати ситуацію. Тому й подано позов до суду про визнання таких дій протиправними», — цитує інформагенство заяву осередку «ЄС».

У позові вказано, що виконком не уповноважений робити подання про присвоєння імен. Там посилаються на відповідь Інституту національної пам’яті, в якій наголошено, що таке перейменування підпадатиме під дію закону про засудження комуністичного і тоталітарних режимів. Представник Інституту теж братиме участь у засіданні суду.

Про що йдеться?

16 жовтня мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що Одеська міська історико-топонімічна комісія підтримала його ініціативу й вирішила повернути назви вулиць Маршала Жукова та 25-ї Чапаєвської дивізії.

Труханов каже, що для повернення назв «є всі законні підстави», а Георгій Жуков «не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом» у роки Другої світової війни.

Згодом в Інституті нацпам’яті відреагували на наміри Труханова. Там заявили, що збирають документи та готують заяву у правоохоронні органи про заперечення декомунізації.