Bihus.Info: Чоловік-пенсіонер судді КС Завгородньої придбав елітну квартиру. НАЗК раніше знаходило у її декларації недостовірні дані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Чоловік-пенсіонер судді Конституційного суду Ірини Завгородньої Сергій у липні придбав трикімнатну квартиру у престижному комплексі «Новопечерські липки» у Києві. Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Згідно з даними Держреєстру нерухомості, площа квартири – 124 квадратних метри. Орієнтовна вартість такого помешкання без ремонту – майже 13 млн грн, а вартість квартири схожої площі з ремонтом стартує приблизно від 14 млн грн.

Журналісти з’ясували, що у 2018 році Завгородній вже купував квартиру у «Новопечерських липках» - тоді у сусідньому будинку комплексу. 54 квадратних метри нібито обійшлися йому у 1,3 млн грн, хоча нині ціни на аналогічні помешкання в цьому ж будинку стартують з майже 4 млн грн.

Завгородній – громадянин Росії. Його дохід, який внесений у декларацію його дружини, складається з 75 тисяч грн пенсії від Пенсійного фонду у Москві, 1,8 мільйонів гривень від продажу меншої квартири на Драгомирова та 700 тис. гривень від продажу авто. При цьому автомобіль Завгородній оновив ледь не одразу, придбавши наприкінці 2019-го новий BMW X4 за 1,6 мільйонів гривень.

Журналісти зазначають, що інформація про купівлю квартири мала б з’явитись у декларації Ірини Завгородньої в наступному році, але рішенням Конституційного суду за 27 жовтня, суддею якого і є Завгородня, фактично закрили реєстр декларацій та електронного декларування.

Відповідно до даних останньої електронної декларації Завгородньої, торік її зарплата склала понад 4 мільйони гривень. Ще майже три мільйони гривень Завгородній нібито подарувала її 81-річна матір Марія Романчак. В готівці суддя тримає $120 тисяч і 2.8 мільйонів гривень.

В той же час, раніше у НАЗК заявили, що виявили ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів — у самої Ірини Завгородньої та її колеги Сергія Головатого. Зокрема, у декларації Завгородньої за 2018 рік виявили 615 тис. грн недостовірних відомостей, а у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.