Білоруський політв’язень Шкляров виїхав з країни. Про його звільнення Лукашенка просив держсекретар США

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Білоруський політв’язень Шкляров виїхав з країни. Про його звільнення Лукашенка просив держсекретар США

Wikipedia / Катерина Преснецова

Білоруський політтехнолог Віталій Шкляров, якого нещодавно випустили з в’язниці, покинув країну. Про це повідомляють Tut.by та «Наша ніва».

ЗМІ пишуть, що політв’язень повернеться до США, громадянином яких він є.

24 жовтня його звільнення обговорювали під час телефонної розмови самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенка та держсекретар США Майкл Помпео. Останній вимагав негайно звільнити та відпустити несправедливо затриманого американського громадянина Шклярова.

«Ми написали клопотання про дозвіл на виїзд, його задовольнили, тому Віталій поїхав зараз до сімʼї і поправити своє здоровʼя після перенесеного коронавірусу», — розповів його адвокат Антон Гашинський. При цьому, зазначає, що Шкляров невдовзі повернеться до Мінська, так як він вже ще знаходиться під слідством.

Адвокат наголошує, що задоволення клопотання про дозвіл на виїзд стало наслідком розмови Помпео з Лукашенком. Саме звільнення Шклярова і було основною причиною телефонної розмови, зазначає адвокат.

Шкляров, уродженець Гомеля, але останні роки мешкав у США. Він позиціонує себе як американський, німецький і російський політичний консультант, політтехнолог, радник виборчих кампаній президента США Барака Обами, кандидата у президенти США Берні Сандерса, канцлера Німеччини Ангели Меркель, а також працював у штабі Ксенії Собчак на виборах президента Росії 2018 року. Дружина Шклярова — громадянка США, за даними ЗМІ, працює в посольстві в Києві.

  • Шклярова затримали у липні за звинуваченнями в підготовці заходів із грубого порушення громадського порядку. Білоруська влада заявляла, що Шкляров працював на Сергія Тихановського — чоловіка опозиційної екскандидатки у президенти Світлани Тихановської.
  • 10 жовтня Шкляров був присутній на зустрічі політв’язнів у СІЗО з Лукашенком. Після цієї зустрічі ув’язнених почали поступово випускати з в’язниці.