КНДР і Туркменістан лякають своїх громадян «жовтим пилом», який переносить коронавірус. В обох країнах офіційно немає інфікованих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
КНДР і Туркменістан лякають своїх громадян «жовтим пилом», який переносить коронавірус. В обох країнах офіційно немає інфікованих

Roman Harak / Flickr

В КНДР попередили громадян не виходити з домівок через небезпечний «жовтий пил», який потрапляє в країну з боку Китаю та може переносити коронавірус. Таке саме попередження зробили й у Туркменістані та закликали носити маски. В обох країнах офіційно немає жодного випадку коронавірусу.

Про це повідомляє BBC.

У середу в прогнозі погоди на державному телеканалі Північної Кореї заявили про небезпеку «жовтого пилу». По всій країні напередодні зупинили будівельні роботи, і вже в четвер на вулицях столиці не було жодної людини.

Зазвичай під «жовтим пилом» розуміють пісок з монгольських та китайських пустель, який переноситься з вітром до Корейського півострову кілька разів на рік. Він може змішуватися з токсичним пилом, що протягом багатьох років викликало побоювання за безпеку громадського здоров’я в обох Кореях.

В урядовій газеті КНДР повідомили, що всі робітники мають «чітко усвідомлювати небезпеку насування злісних вірусів», а також попередили про наближення «жовтого пилу» посольства. Зокрема російське дипломатичне представництво поширило цю інформацію на своїй сторінці у Facebook.

«Наполегливо рекомендується […] виключити вихід у місто та залишатися вдома, щільно закривши вікна. Як нам пояснили, такі заходи зумовлені тим, що разом із частинками «жовтого пилу» на територію республіки може бути занесений коронавірус нового типу», — йдеться в повідомленні російського посольства у Пхеньяні.

Державні медіа КНДР також пояснили, що коронавірус може бути занесений з пилом через свою здатність пересуватися в повітрі.

Центр з контролю та профілактики захворювань США зазначає, що інфекція може міститися в повітрі протягом кількох годин, проте заразитися таким чином надзвичайно складно, особливо на вулиці. Головний шлях передачі вірусу — повітряно-крапельний.

На переконання аналітиків, малоймовірно, що в КНДР не було жодного випадку зараження, як повідомляє офіційна пропаганда. Є побоювання, що через спалах коронавірусу керівництво країни на чолі з Кім Чен Ином намагається посилити антиепідемічні обмеження.