Прокуратура: Майданчик з системи Prozorro хотіла захопити група зловмисників. Їм висунули звинувачення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Прокуратура: Майданчик з системи Prozorro хотіла захопити група зловмисників. Їм висунули звинувачення

Пресслужба Кабінету міністрів України

Прокуратура завершила розслідування щодо зловмисників, які у 2017 році під керівництвом колишнього правоохоронця намагались незаконно заволодіти часткою у приватній компанії, що підключена до системи публічних закупівель Prozorro та надає доступ до неї. Про це Київська прокуратура повідомила у Facebook.

У 2017 році вони погрожували насильством та змусили одного зі співвласників компанії «Державні закупівлі. Онлайн» укласти фіктивний договір на відчуження його частки у 50%, вартість якої — $500 тисяч. Далі, аби легалізувати «відмите» майно, вони створили ланцюг із переоформлення прав на підставних осіб.

У прокуратурі наголосили, що вказана подія не становила загрози для роботи системи публічних закупівель Prozorrо.

Прокуратура завершила досудове розслідування та розпочала кримінальне провадження щодо трьох співвиконавців злочину. Їм інкримінують статтю 189 КК України — вимагання. Зловмисникам загрожує позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

  • 14 вересня Кабінет міністрів прийняв постанову про повноцінний запуск в Україні електронного каталогу Prozorro Market — першого державного онлайн-магазину. Він допоможе малому та середньому бізнесу продавати свої товари державі, а установам купувати товари широкого вжитку за вигідними цінами (паливо, канцелярію, компʼютерну техніку, меблі тощо).