Справа про розкрадання коштів «Укрзалізниці»: ВАКС заявив про втручання в діяльність суддів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Справа про розкрадання коштів «Укрзалізниці»: ВАКС заявив про втручання в діяльність суддів

hcac.court.gov.ua

Вищий антикорупційний суд заявив про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя у справі про розкрадання понад 98 млн гривень «Укрзалізниці» під час закупівлі пального за завищеними цінами.

Про це повідомили у пресслужбі ВАКС.

Як розповіли у суді, один із обвинувачених та його адвокати до ухвалення рішення по суті подали до генерального прокурора заяву щодо внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомостей про суддів через нібито винесення ними завідомо неправосудної ухвали.

Окрім цього, вони заявили суддям відвід «зі створених штучно підстав».

У зв’язку з цим колегія суддів ВАКС звернулася до голови Вищої ради правосуддя та генерального прокурора із повідомленням про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, з проханням відреагувати згідно з законодавством України.

Наразі у справі триває дослідження письмових доказів сторони обвинувачення.

Про що йдеться?

У 2016 році «Укрзалізниця» розпочала реалізацію проєкту «Нового шовкового шляху» для безперебійного транзиту вантажів до Азії. Один із напрямів транзиту пролягав через Чорне море, тож на баланс «Укразалізниці» передали два пороми — «Герої Шипки» і «Герої Плевни».

На початку 2016 року «Центр транспортного сервісу «Ліски», який входив до структури «Укрзалізниці» провів тендер на закупівлю паливно-мастильних матеріалів для потреб поромів, переможцем стало ТОВ «Скела Терциум», яке мало поставити 6,743 тисяч тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн гривень за договором поставки, укладеним в липні 2016 року.

«Скела Терціум» поставило товар, але тільки на 3 млн гривень, натомість отримала від ЦТС «Ліски» 101,5 млн гривень.

Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру начальнику філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» Руслану Гусаку, головному інженеру ЦТС «Ліски» Олексію Шевченку, першому заступнику начальника Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Валерію Вовку, головному інженеру Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» Інні Дишлиук і директорам ТОВ «Скела Терциум» Сергію Непом’ящому та ТОВ «Варіант Ойл» Павлу Чепелєву.

  • У середині червня СБУ зʼясувала, що «Укрзалізниця» закупила на 100 млн гривень неякісних запчастин для ремонту рухомого складу. У злочинній схемі брали участь посадові особи з керівного складу УЗ і представники комерційних фірм.
  • У липні Служба безпеки України виявила масштабні розкрадання в «Укрзалізниці» на ремонті рухомого складу. Протягом 2018—2019 років приватні підприємці вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів та структурних підрозділів «Укрзалізниці». Посадовці забезпечували ділкам перемоги у тендерах, попри те що «підрядники» не мали відповідних дозволів та сертифікатів на ремонт колісних пар для пасажирських вагонів.