Ексспівробітник ЦРУ Сноуден отримав безстроковий вид на проживання в Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міграційна служба Росії надала колишньому співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену, який отримав політичний притулок, безстроковий вид на проживання.

Про це Інтерфакс повідомив його адвокат Анатолій Кучерена.

За його словами, це стало можливим після змін в міграційному законодавстві РФ в 2019 році. Адвокат зазначив, що заяву в службу подали ще в квітні.

«Такий тривалий розгляд повʼязаний із певними труднощами в роботі держорганів, викликаними обмеженнями через пандемію», — пояснив Кучерена. Він не зміг відповісти на питання, чи збирається Сноуден отримувати громадянство.

  • Едвард Сноуден — колишній американський технічний фахівець і спецагент, працівник ЦРУ і Агентства національної безпеки США. У 2013 році він оприлюднив низку секретних матеріалів стосовно роботи спецслужб США і Великої Британії (програми таємного стеження за людьми). Того ж року він отримав політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають. На батьківщині його хочуть судити за шпигунство, але для багатьох активістів він є героєм.
  • Його книга «Особиста справа» вийшла у вересні 2019 року. У ній Сноуден розповідає про свій шлях від співробітника спецслужби США до «зрадника» і героя. У грудні 2019 року суд позбавив Сноудена права на отримання прибутку від продажу своїх мемуарів.
  • У вересні цього року повідомлялося, що Сноуден погодився передати уряду США $5 млн гонорару за свої виступи і книгу «Особиста справа». У своєму Twitter він це спростував.