Сноуден заперечує, що давав згоду на виплату США $5 млн своїх гонорарів від продажу мемуарів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Сноуден заперечує, що давав згоду на виплату США $5 млн своїх гонорарів від продажу мемуарів

Gage Skidmore / Flickr

Ексспівробітник ЦРУ Едвард Сноуден заявив, що не давав згоди на виплату уряду США $5 мільйонів гонорару за свої виступи і книжку «Особиста справа». Про це він написав у Twitter.

«Це не угода, я не погоджувався на це», — наголосив Сноуден.

Також він зазначив, що рішення у справі не підлягає виконанню, поки він перебуває за межами США. При цьому він додав, що в будь-якому разі в нього «ніколи не було таких грошей».

Раніше про угоду з американською владою повідомляв CNN з посиланням на судові документи. Видання писало, що станом на вересень Сноуден заробив $4,2 мільйона від продажу своєї книги та публічних виступів. Загалом Сноуден отримав за виступи близько $1,03 мільйона, а середній гонорар за виступ — $18 тисяч.

  • Едвард Сноуден — колишній американський технічний фахівець і спецагент, працівник ЦРУ і Агентства національної безпеки США. У 2013 році він оприлюднив низку секретних матеріалів, що стосуються роботи спецслужб США і Великої Британії (програми таємного стеження за людьми). Того ж року він отримав політичний притулок у Росії. Місце його перебування не розкривають. На батьківщині його хочуть судити за шпигунство, але для багатьох активістів він є героєм.
  • Його книга «Особиста справа» вийшла у вересні 2019 року. У ній Сноуден розповідає про свій шлях від співробітника спецслужби США до «зрадника» і героя. У грудні 2019 року суд позбавив Сноудена права на отримання прибутку від продажу своїх мемуарів.