Місцеві вибори: у чотирьох областях викрили схему штучного збільшення кількості виборців

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Місцеві вибори: у чотирьох областях викрили схему штучного збільшення кількості виборців

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

В Одеській, Житомирській, Тернопільській та Кіровоградській областях викрили зловмисників, які штучно збільшували кількість виборців на окремих виборчих дільницях перед місцевими виборами.

Про це повідомили в Управлінні комунікації Національної поліції України.

Фігуранти змінювали виборчу адресу значній кількості осіб та подавали заяви як у паперовій, так і в електронній формі до Державного реєстру виборців про зміну місця голосування. На одну адресу вони реєстрували від 50 до 300 осіб.

Одеська область

Зловмисники подавали заяви в електронній формі, використовуючи цифрові підписи громадян, отримані в шахрайський спосіб.

Тернопільська область

Декан одного з вишів організував «схему» серед студентів, які змінювали виборчу адресу за гроші. До того ж, перереєстрацію і подання заяви в електронній формі до органу ведення Реєстру здійснювали у приміщенні університету.

Житомирська область

Зловмисники збирали персональні дані громадян та за гроші змінювали їхні виборчі адреси.

Під час 11 одночасних обшуків поліцейські вилучили документи, мобільні термінали та комп’ютерну техніку, з якої вносилися неправдиві відомості в бази даних Державного реєстру виборців. Усю техніку направили на експертизу.

Кіровоградська область

Місцевий житель перереєстрував 200 мешканців області за іншою виборчою адресою. Чоловік подав заяви до реєстру без їхньої особистої участі та з зазначенням неправдивих відомостей щодо нового місця мешкання.

За цими фактами відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 158 (Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України

Миколаївська область

Поліцейські повідомили, що під час моніторингу Facebook виявили відеозапис, на якому невідомі особи за гроші пропонують людям взяти участь у заходах політичної партії, а також передають гроші.

Наразі за цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 160 ККУ «Надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах». Триває розслідування.

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. Із 15 жовтня почалася розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.