Справа Мартиненка: адвокат просить генпрокурора порушити справи проти суддів ВАКС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адвокат двох обвинувачених у справі екснардепа Миколи Мартиненка Нонна Надіч, яка зірвала минуле засідання суду, звернулася до генерального прокурора з вимогою відкрити кримінальні провадження проти суддів Вищого антикорупційного суду.

Про це з посиланням на пресслужбу Мартиненка повідомляють «РБК-Україна» і «Еспрессо-ТВ».

У зверненні Надіч говорить про порушення закону про судоустрій і Кодексу суддівської етики суддями Федорак Л. М., Масловим В. В., Суворим І. Л. Вона стверджує, що Федорак відкрито виступала за звинувачення і позбавила обвинувачених А. Сорокіна і В. Богданця права на захист, а адвокатів — можливості виконувати їхню роботу.

Також Надіч зазначила, що судді свідомо неправдиво «звинувачували» адвокатів у втручанні в діяльність суду і причетності до вибуху на території суду, який стався 1 жовтня. Щодо суддів Надіч просить відкрити провадження за статтями про перевищення повноважень (ч. 1 ст. 365) і втручання в діяльність захисника (ч. 2 ст. 397).

Окреме звернення адвокат направила президенту, головам ВАКС, Вищій раді правосуддя і Раді суддів.

Справа Мартиненка

Проти екснардепа ведеться кримінальне провадження про розкрадання 695 млн гривень на двох держпідприємствах: «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Колишнього нардепа підозрювали в участі з 2013 до 2016 року у злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 мільйона.

Тоді ж, у квітні 2017 року, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і тодішнім міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Справу Мартиненка розглядають по суті вже у Вищому антикорупційному суді, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тисячу аркушів.

  • У ніч на 1 жовтня у внутрішньому дворі Вищого антикорупційного суду (ВАКС) прогримів вибух, через який був пошкоджений фасад будівлі та вікна.
  • Колегія суддів Вищого антикорупційного суду повʼязує вибух із тиском на учасників процесу у справі «Енергоатому». У пресслужбі Мартиненка на звинувачення ВАКС відповіли, що звернуться до Нацполіції з проханням розслідувати інцидент і готові дати свідчення та спростувати «наклеп щодо обвинувачених і захисту».
  • У серпні судді ВАКС оприлюднили колективне звернення. Вони поскаржилися на погрози й образи. За двома фактами погроз суддям триває перевірка, а один із суддів отримав цілодобову охорону.
  • 20 жовтня суд у справі Мартиненка зірвала адвокат, яка вибігла із залу. Її хочуть притягнути до відповідальності.