САП: Суд у справі Мартиненка зірвала адвокат, яка вибігла із зали. Тепер хочуть ініціювати притягнення її до відповідальності

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Судове засідання у справі щодо завдання збитків «Енергоатому», основним фігурантом якої є колишній нардеп Микола Мартиненко, зірвала адвокат сторони захисту. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.

20 жовтня колегія суддів Вищого антикорупційного суду мала провести засідання з дослідження письмових доказів. Але, наголошують у САП, засідання вчергове було зірвано поведінкою сторони захисту.

Адвокат двох обвинувачених у справі перебивала прокурора, незважаючи на зауваження суді, а згодом з криками вибігла із судової зали. Через це, зауважують у САП, суд не зміг продовжити засідання, бо, згідно з законом, участь адвоката у кримінальних провадженнях щодо особливого тяжкого злочину є обов’язковою.

У Центрі протидії корупції уточнюють, що йдеться про Нонну Надіч. Через її поведінку суддя вирішила притягнути ту до дисциплінарної відповідальності. Наступне засідання суду заплановане на 22 жовтня.

Справа Мартиненка

Проти екснардепа ведеться кримінальне провадження про розкрадання 695 млн гривень на двох держпідприємствах: «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Колишнього нардепа підозрювали в участі з 2013 до 2016 року у злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 мільйона.

Тоді ж, у квітні 2017 року, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і тодішнім міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Справу Мартиненка розглядають по суті вже у Вищому антикорупційному суді, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тисячу аркушів.

  • У ніч на 1 жовтня у внутрішньому дворі Вищого антикорупційного суду (ВАКС) прогримів вибух, через який був пошкоджений фасад будівлі та вікна.
  • Колегія суддів Вищого антикорупційного суду повʼязує вибух з тиском учасників процесу у справі «Енергоатому». У пресслужбі Мартиненка на звинувачення ВАКС відповіли, що звернуться до Нацполіції з проханням розслідувати інцидент і готові дати свідчення та спростувати «наклеп щодо обвинувачених і захисту».
  • У серпні судді ВАКС оприлюднили колективне звернення. Вони поскаржилися на погрози й образи. За двома фактами погроз суддями проводиться перевірка, а один із суддів отримав цілодобову охорону.