Адвокат Дубінського заявила про сплановану кампанію з дискредитації нардепа. Каже, що за цим стоїть Бігус, а фінансує Сорос

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Адвокат Дубінського заявила про сплановану кампанію з дискредитації нардепа. Каже, що за цим стоїть Бігус, а фінансує Сорос

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Адвокат народного депутата Олександра Дубінського Тетяна Костіна заявила, що проти її підзахисного ведеться «спланована кампанія з дискредитації». Про це вона розповіла під час пресконференції.

За словами Костіної, кампанію фінансують організації, які повʼязані з американським фінансистом та меценатом Джорджом Соросом й українським олігархом Віктором Пінчуком.

Пресконференцію скликали після того, як 1 жовтня журналісти-розслідувачі проєкту Bihus.info заявили, що Дубінський створював фейки про повій на Майдані. Костіна зазначила, що Бігус вже давно веде «сплановану інформаційну кампанію» проти її підзахисного, а журналістові допомагає Центр протидії корупції, який очолює Віталій Шабунін.

Щодо «повій на Майдані», адвокатка зазначила, що звернулася до правоохоронних органів, аби вони відкрили провадження проти Бігуса за порушення таємниці листування. Вона наголосила, що під час розслідування провели всі необхідні процедури та встановили, що листування, яке показали у розслідуванні, не велося з пошти Дубінського.

Костіна також розповіла, що журналісти у розслідуванні показали скріншот, на якому Дубінський стоїть за трибуною Ради — таке фото він не міг зробити під час Революції Гідності у 2014 році.

Адвокат також вказала на особистий конфлікт Бігуса з Дубінським, оскільки останній начебто оприлюднив інформацію про «фінансові зловживання» журналіста. Костіна наголосила, що Бігус має пряме відношення до «Проєкту розслідування корупції та організованої злочинності» (Organised Crime and Corruption Reporting Project —OCCRP). Саме ця організація, за словами адвокатки, стоїть за розповсюдженням фейків про Дубінського, зокрема про його румунське громадянство. Як зазначила Костіна, OCCRP має звʼязок з організаціями, які фінансує Джордж Сорос або його «представник в Україні» олігарх Віктор Пінчук.

Вона також заявила, що Бігус намагався у червні 2020 року вплинути на передвиборчу кампанію у Києві. Для прикладу захисниця нардепа навела цитату з відео журналіста: «Говорити про кандидата Дубінського — це як обговорювати меблі в кабінеті Коломойського. Який сенс?».

Також Костіна заявила, що нардепа намагалися схилити до шпигунства за генеральним прокурором США Вільямом Барром і державним секретарем Майком Помпео. Хто саме це робив — вона не уточнила, але зазначила, що написала заяву до поліції.