Нардеп від «Слуги народу» хоче скасувати другий тур місцевих виборів через коронавірус. У фракції заявляють, що це неможливо

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Народна депутатка від фракції «Слуга народу» Тетяна Грищенко зареєструвала у Раді постанову про скасування другого туру місцевих виборів у зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні.

Про це вона написала у своєму Facebook.

«20 жовтня мною був зареєстрований проєкт постанови Верховної Ради України № 4234. Пропонується скасувати повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) та сільського, селищного, міського голови», — пояснила Грищенко.

За її словами, головною метою цієї ідеї є протидія поширенню коронавірусу, зокрема і під час голосування на виборах. Вона також зазначила, що пропонує провести другі тури виборів вже після карантину.

Водночас її колеги по фракції вважають це нереалістичним. Зокрема нардеп Олександр Качура, який входить до складу комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, пояснив, що комітет не має запланованих засідань та не зможе розглянути цю постанову до виборів 25 жовтня.

«Це окрема ініціатива депутата. Це питання не обговорювали всередині фракції. Проєкт тільки зʼявився. У нас засідання комітету не планується найближчі кілька тижнів. Ця постанова одноразової дії. Ми вже не внесемо зміни до 25 жовтня», — зазначив він.

Пізніше партія «Слуга народу» зробила офіційну заяву з цього приводу: «Партія не ініціюватиме скасування другого туру місцевих виборів через поширення коронавірусу. Офіційно спростовуємо інформацію, що розповсюджують ЗМІ. Згадана ініціатива є особистою думкою окремого депутата і не збігається з позицією партії «Слуга Народу».

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. Із 15 жовтня почалася розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.