Зеленський підписав закон про розвідку, необхідний для євроатлантичної інтеграції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав закон Про розвідку ( №2412-д ), за який парламент проголосував у вересні.

Як повідомляє пресслужба президента, за словами Зеленського закон створить ефективну систему української розвідки, яка дозволить відповідати на актуальні загрози для України, з урахуванням сучасного характеру небезпек (загрози нацбезпеки) і ведення воєн.

Закон є одним з етапів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України. У ньому було враховано досвід регулювання діяльності развідорганів в країнах Євросоюзу і НАТО. Закон визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус, соцгарантії співробітників органів і порядок контролю за розвідкою.

Відповідно до закону, Службу безпеки України (СБУ) виключили з переліку развідорганів, але визначили СБУ як субʼєкт розвідувальної спільноти. Оперативні підрозділи Центрального управління СБУ, які займаються контррозвідкою, зможуть і далі вести діяльність для отримання інформації.

Згідно із положеннями закону, розвідувальними органами є — Служба зовнішньої розвідки, Головне управління розвідки Міністерства оборони і розвідорган Держприкордонслужби. При цьому Служба зовнішньої розвідки в межах своєї компетенції може залучати до операцій інші розвідвідомства, в тому числі і СБУ.

Розвідоргани за законом можуть використовувати спеціально виготовлені речі і документи, а також створювати і використовувати підприємства, установи, організації. Органи можуть створювати структури прикриття і засоби прикриття, які можуть містити фейкові дані або відомості про події. Структури прикриття при цьому можуть створюватися на території України і за її межами за рахунок певних держкоштів.

Загальне керівництво розвідувальними органами здійснює президент, а безпосереднє — їх керівники, яких призначає президент.