У Харкові затримали антимайданівця «Топаза», але потім відпустили

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Харкові затримали антимайданівця «Топаза», але потім відпустили

У Харкові поліція затримала антимайданівця Гната Кромського, відомого під прізвиськом «Топаз». Він перебував у розшуку за скоєння кількох тяжких злочинів, повідомили у пресслужбі поліції Харківської області.

34-річного «Топаза» затримали напередодні ввечері на одній зі станції харківського метро.

У поліції уточнили, що його розшукувало Селидівське відділення поліції Донецької області за скоєння злочинів за такими статтями Кримінального кодексу України: «незаконне заволодіння транспортним засобом», «викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин» та «незаконне позбавлення волі або викрадення людини».

Санкціями статей передбачено максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна. Інформація про розшук «Топаза» була розміщена з 15 жовтня у розшукових базах МВС.

Про своє затримання «Топаз» також повідомив у Facebook. «Мене затримали за обвинуваченням в скоєнні особливо тяжких злочинів», — написав він.

Адвокат Кромського Ігор Нагорний у коментарі Укрінформу заявив, що «Топаза» після перевірки відпустили.

«Поліцейські знайшли по базі МВС, що Кромськой знаходиться у розшуку, хоча там ніяких відомостей про його затримання та обрання запобіжного заходу немає. Більше того, статті, що вказані у базі МВС щодо Кромського, як він стверджує, до нього не мають ніякого відношення», — розповів Нагорний.

  • 28 березня 2014 року «Топаза» затримали у справі про штурм Харківської облдержадміністрації. Його посадили під домашній арешт, але 7 квітня Кромськой втік. 25 квітня того ж року його знову затримали та посадили в СІЗО без права внесення застави.
  • У січні 2018 року суд визнав Кромського винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у масових заворушеннях, а також у крадіжці автомобіля, і засудив до 8 років вʼязниці. А вже у вересні він вийшов із вʼязниці за «законом Савченко».