Bihus.Info: МОЗ проситиме уряд повернути йому контроль над медзакупівлями

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Bihus.Info: МОЗ проситиме уряд повернути йому контроль над медзакупівлями

«Бабель»

Міністерство охорони здоров’я хоче повністю повернути собі контроль над закупівлями, які наразі здійснюються через державне підприємство «Медичні закупівлі України».

Про це повідомляє Bihus.Info.

Журналісти отримали у розпорядження копію проєкту постанови, яку Кабінет міністрів має розглянути на найближчих засіданнях. Мова про зміни до вже затвердженого порядку використання бюджетних коштів на централізовані медичні закупівлі. Йдеться, зокрема, про право формувати технічні вимоги та характеристики до товарів перед оголошенням торгів.

«Це, в свою чергу, загрожує внесенням заздалегідь узгоджених під конкретний товар умов, що дозволить не допускати інших учасників на торги», — підкреслюють журналісти. Крім того, у Bihus.Info вважають, що це може нести корупційні ризики та значно розтягувати процес закупівель у часі. Голова МОЗ Максим Степанов відмовився прокоментувати виданню цю інформацію.

  • У червні Кабінет міністрів зобовʼязав держпідприємство «Медичні закупівлі» погоджувати всі параметри та договори, які стосуються держзакупівель.
  • Пацієнтські організації закликали президента Володимира Зеленського ініціювати звільнення міністра охорони здоровʼя Максима Степанова через зрив закупівель ліків і медичних засобів для тяжкохворих українців.
  • У липні журналісти зʼясували, що новий заступник Степанова — Ігор Іващенко — займався медзакупівлями за часів Януковича.