Пацієнтські організації закликали Зеленського звільнити Степанова через зрив закупівель ліків для тяжкохворих

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Пацієнтські організації закликали Зеленського звільнити Степанова через зрив закупівель ліків для тяжкохворих

«Бабель»

Пацієнтські організації закликали президента Володимира Зеленського ініціювати звільнення міністра охорони здоровʼя Максима Степанова через зрив закупівель ліків та медичних засобів для тяжкохворих українців.

Про це йдеться у заяві організації «Пацієнти України».

«За інформацією ДП «Медичні закупівлі України» через три місяці, восени, у важкохворих пацієнтів почнуть закінчуватися ліки. Без ліків у вересні залишаться — новонароджені діти, які мають розлади дихання, діти, які хворіють на онкологію, люди, які живуть з ВІЛ. Щодо решти програм — нам достеменно не відомо, скільки ліків залишилося і чи вистачить пацієнтам протриматися до наступних поставок. Міністр та його команда приховують цю інформацію. Схоже, що Степанов знущається і змушує пацієнтів грати у гру «А чи залишусь я живим восени?» — заявила виконавчий директор фонду «Пацієнти України» Інна Іваненко.

У фонді звернули увагу, що Кабмін проголосував постанову щодо закупівель, яка лише затверджує перелік ліків для закупівлі. Для реального початку закупівель досі залишаються не затвердженими низка внутрішніх документів.

Окрім звільнення Степанова, пацієнтські організації вимагають від Зеленського узяти під свій контроль закупівлі ліків для тяжкохворих пацієнтів. Якщо цього не буде зроблено, пацієнтські організації обіцяють масштабну акцію під Офісом президента 1 червня.