Лукашенко закликав силовиків не затримувати Ніну Багінську: «Якщо її забрати з площ, опозиції не буде»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко закликав силовиків не затримувати Ніну Багінську: «Якщо її забрати з площ, опозиції не буде»

Радыё Свабода

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав силовиків не затримувати на акціях протесту 73-річну активістку Ніну Багінську. Відео з його заявою опублікував близький до нього Telegram-канал «Пул первого».

Він каже, що хоч їхні погляди розходяться, але вона — людина з переконаннями.

«Ви дивіться, тільки Ніну Багінську не забирайте з площ. Якщо Багінську забрати, опозиції не буде. Нікому буде хеяти. Я памʼятаю, що Багінську […], жартома кажу, що вона ще в службі безпеки Позняка працювала. Ну, молодець. Вона людина з переконаннями […] Так, її погляди кардинально розходяться з нашими. Але це людина з переконаннями, її ні в якому разі не можна забирати з вулиці, тому що декорації зникнуть», — сказав Лукашенко.

Сімдесятитрирічна Ніна Багінська стала одним із символів білоруського протесту. Вона виходить на протести з 1988 року, уболіває за білоруську мову та культуру, а ще її не раз затримував ОМОН.

У середині серпня в мережі зʼявилося відео, де жінка несе в руках біло-червоно-білий прапор, а коли омонівець намагається її зупинити, із викликом відповідає: «Я гуляю».

У вересні італійський Vogue опублікував серію портретів Багінської The Mother of Belarusian Revolution («Мати білоруської революції»).