Німеччина оголосила в розшук засновників Mossack Fonseca, яка стояла за розголошенням «панамських архівів»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Німеччина видала два міжнародні ордери на арешт засновників компанії Mossack Fonseca Юргена Моссака і Рамона Фонсека. Їхня компанія стояла за масштабним витоком даних про ухилення від податків за допомогою офшорів.

Про це повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung.

Моссака і Фонсека підозрюють в ухиленні від сплати податків і звʼязках із злочинним світом — керівниками наркокартелів, торговцями зброї, диктаторами і лідерами різних груп бойовиків. Двох юристів тепер повинні заарештувати, якщо вони зʼявляться в одній з країн Євросоюзу.

За даними журналістів, засновники Mossack Fonseca зараз ховаються в одній з острівних карибських держав, у якої немає ніяких угод про екстрадицію.

«Панамські архіви»

Це неформальна назва витоку конфіденційних документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які стосувалися створення офшорів для ухилення від сплати податків. Документи отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung у 2015 році від анонімного джерела. Протягом року група міжнародних журналістів досліджувала дані.

У документах фігурували пʼятий президент України Петро Порошенко, президенти Аргентини і ОАЕ, премʼєр-міністр Ісландії, король Саудівської Аравії та інші політики. Після публікації цих документів було розпочато щонайменше 150 розслідувань у 79 країнах за фактами ухилення від податків і відмивання грошей.

  • У серпні 2019 року ексзаступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов заявив, що прокуратура Панами порушила кримінальну справу стосовно пʼятого президента Петра Порошенка про відмивання доходів. Справа стосувалася купівлі телеканалу «Прямий» і перерахування 300 млн гривень на рахунки панамських компаній Gateno Ventures Inc., Petron Holding Corp. і Battery Investment Corp. нібито без сплати податків в Україні.
  • У жовтні прокуратура Панами закрила справу. Адвокат Порошенка Ілля Новіков заявив, що після цього прокуратура порушила кримінальну справу проти Портнова — за подання неправдивої заяви про вчинення кримінального злочину.