У Німеччині чоловікові не дали громадянства через те, що він відмовився потиснути руку жінці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Німеччині мігрант із Лівану тривалий час судиться за отримання громадянства. У 2015 році він пройшов усі необхідні тести, але йому не віддали паспорт через те, що чоловік відмовився потиснути руку жінці, яка урочисто мала видати йому офіційні документи.

Про це пише Deutsche Welle.

Лікар з Лівану приїхав до Німеччини ще в 2002 році. Він вивчав медицину, а потім почав працювати у місцевій лікарні. З 2012 року чоловік почав проходити процес натуралізації, підписавши декларацію про лояльність до німецької Конституції та проти екстремізму.

Але під час видачі громадянства він відмовився потиснути руку жінці-чиновниці. Його заяви про те, що він би не потиснув руку й чоловікові, оскільки це суперечить його релігійним переконанням, не допомогли — у громадянстві йому відмовили.

Спочатку чоловік звернувся до Апеляційного суду Штутгарту, але його позов відхилили. Тепер це рішення підтвердив і Адміністративний суд землі Баден-Вюртемберг. Судді постановили, що потиск руки — традиційний невербальний звичай привітання та прощання, закріплений у щоденній практиці німців століттями, а тому «глибоко вкорінився в соціальному, культурному та правовому житті». Відповідно ті мігранти, які не можуть прийняти німецькі традиції та звичаї, не можуть отримати громадянство. Окрім цього, суд вирішив, що відмова потиснути руку жінці також порушує рівність, закріплену в німецькій Конституції.

  • Уряд Кіпру вирішив призупинити свою програму із видачі паспортів країни в обмін на інвестиції. До 2019 року Кіпр видавав свої паспорти за інвестиції в економіку в розмірі $2 мільйони. Після цього сума зросла до $2,5 мільйона.