У Криму «заступником голови району» призначили ексначальника ДСНС в Одеській області, розшукуваного у справі про пожежу в Будинку профспілок

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

В окупованому Криму «заступником голови адміністрації» Сімферопольського району призначили колишнього начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області Володимира Боделана, оголошеного в розшук за бездіяльність під час пожежі в одеському Будинку профспілок 2014 року.

Про це повідомляється на сайті так званої адміністрації Сімферопольського району.

Боделана призначили на «посаду» 5 жовтня 2020 року.

За словами самопроголошеного глави адміністрації Діоніса Алексанова, Боделан з 2010 року є громадянином Росії.

«Те, що написано [про бездіяльність під час трагічних подій] — це все неправда. Це не з його вини. Кримінальні справи і все це — політичне. Ми його перевіряли, пробивали все. Він людина порядна, нічого на ньому не висить, керівник ініціативний. До України у нас довіри немає», — сказав він у коментарі виданню «Подъем».

Зазначимо, у 2014 році Боделан очолював облуправління ДСНС Одеської області, після пожежі був відсторонений від посади. Також він запевняв, що не віддавав наказу рятувальникам їхати на Куликове поле, щоб не ставити під загрозу їхні життя.

У 2016 році поліція і прокуратура відкрили проти Боделана та низки його підлеглих кримінальне провадження, його дії кваліфікували за статтею 135 Кримінального кодексу України (Залишення в небезпеці). Після цього він утік з України, у березні 2016-го був оголошений у розшук.

  • 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові сутички між патріотично налаштованими громадянами, за підтримки ультрас «Металісту» та «Чорноморця», і проросійськими сепаратистами. Тоді на Олександрівському проспекті група озброєних невідомих з числа «антимайданівців» напала на марш «За єдину Україну», внаслідок чого був убитий один чоловік. «Антимайданівці» стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції. Після сутичок у місті епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було наметове містечко «Антимайдану» і куди втекли сепаратисти. Останні згодом сховалися у Будинку профспілок, де через пляшки із запальною сумішшю спалахнула пожежа. У Будинку профспілок загинули 48 осіб, понад 200 отримали поранення.