Посол Німеччини в Україні: Для виборів на окупованій території Донбасу немає передумов

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Посол Німеччини в Україні: Для виборів на окупованій території Донбасу немає передумов

Дівєєв Сергій / УНІАН

Очільниця посольства Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вважає, що вибори на окупованій частину Донбасу найближчим часом не відбудуться, бо для цього «немає передумов».

Про це вона заявила в інтерв’ю «Європейській правді».

«І в самому «Мінську», і в формулі Штайнмаєра йдеться про те, що БДІПЛ ОБСЄ має спостерігати за цими виборами — так, як це відбувається на кожних звичайних виборах в Україні. Але ОБСЄ надсилає свою місію лише за умови, що ситуація є безпечною, якщо є законодавство, якщо усі партії мають можливість проводити кампанію, мають доступ до медіа на території, де проводяться вибори тощо. Нічого цього на цих територіях немає — починаючи з безпеки. А отже, не може бути місії ОБСЄ, та й виборів не буде», — пояснила Фельдгузен.

На її думку, головною проблемою «Мінська» є одночасне дотримання домовленостей та створення умов для проведення виборів на Донбасі.

«Як саме вийде вирішити цю головоломку — покаже час. Особисто для мене є однозначним: контроль над кордоном має першочергове значення. І не тільки для мене — канцлерка Ангела Меркель на саміті в Парижі саме через це сказала, що Мінські домовленості «не висічені в камені», — зазначила посол.

Окремо Фельдгузен прокоментувала ідею залучити миротворців для вирішення ситуації на Донбасі.

«Це був би чудовий варіант — мати миротворчу місію, яка, звісно ж, контролюватиме кордон, але погодити її непросто. Обидві сторони мають дати на це згоду. Я думаю, що цей варіант лишається десь «на підкірці». Але зараз він не є частиною переговорів», — резюмувала вона.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.
  • У ЦВК повідомили, що все ж таки можуть призначити перші місцеві вибори у 18 ОТГ біля лінії фронту на Донбасі, якщо отримають документи про наявність заходів безпеки. Про це просили представники партії «Слуга народу» та уповноважений Верховної Ради з прав людини.