«Нафтогаз» попередив про можливий зрив опалювального сезону в 45 населених пунктах. Підприємства теплоенергетики не розрахувалися з боргами

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Початок опалювального сезону в 45 населених пунктах України перебуває під загрозою через борги підприємств теплоенергетики.

Про це повідомили у департаменті з інтегрованих комунікацій НАК.

«Найнижчі показники розрахунків за спожитий природний газ мають підприємства ТКЕ Луганської області — 56%, Дніпропетровської — 71%, Кіровоградської — 81%, Івано-Франківської — 82%, Донецької — 86%. Розпочати подачу газу без вирішення проблем критичних боргів компанія не має юридичної можливості — це заборонено законодавством України», — йдеться у повідомленні.

Також у компанії зазначили, що впродовж тижня 10 підприємств теплоенергетики розрахувалися з критичними боргами, однак ще 63 виробники тепла не виконують свої зобов’язання згідно з законодавством.

Зокрема, йдеться про виконання однієї з трьох умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% за усіма укладеними з НАК «Нафтогаз України» договорами (без урахування штрафних санкцій), а для виробників теплової та електричної енергії, управління майном яких здійснює Фонд державного майна, не нижче 60%; укладення та виконання договору з «Нафтогазом» про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ згідно з типовим договором; подання та виконання виробником погодженого місцевою владою графіка погашення заборгованості, а також здійснення поточних розрахунків за використаний природний газ.

  • Державна аудиторська служба за підсумками ревізії діяльності НАК «Нафтогаз України» з жовтня 2018 року до грудня 2019 року виявила масштабні порушення і неефективні управлінські рішення, через які держбюджет втратив 75,5 млрд гривень.